Heemstede, Van Merlenlaan 31: De Horst

Oorspronkelijke functie Woonhuis
Huidige functie Woonhuis
Bouwjaar 1927-1928
Architect K. Jonkheid (1893-1986)
Status Gemeentelijk monument

Landhuis De Horst staat midden tussen het groen op de hoek van de Van Merlenlaan en de Heimanslaan. Het huis staat op een licht glooiend terrein, wat goed terug te zien is in de achtertuin.

De Van Merlenlaan werd in 1881 aangelegd als een brede groene laan. De laan maakt deel uit van villapark Het Grotstuk, een wijk met een bijzondere stedenbouwkundige aanleg waarvan het Hugo de Vriesplein het centrum is. Karakteristiek voor deze wijk zijn de ruime percelen met daarop vaak markante bebouwing.

Landhuis De Horst werd in 1927-1928 ontworpen door architect Klaas Jonkheid, die veel in Heemstede en omgeving heeft gebouwd.. Hij deed dit in opdracht van mevrouw P.J.E. Lefèbre-Kaars Sijpesteyn. Jonkheid ontwierp een villa voor haar in een stijl die na de Eerste Wereldoorlog erg in de mode kwam: een boerderijachtige villa met een golvende rieten kap.

Bouwkundige beschrijving

De villa heeft een bouwlaag en een in hoogte verspringende zware, rieten kap. In deze kap zitten twee verdiepingen met diverse dakkapellen. Op het dak staat een forse schoorsteen. De gevels zijn gemetseld in rode baksteen. De vensters hebben een roedeverdeling. De voorgevel is asymmetrisch en de entree zit rechts van het midden. Ook de entree heeft een forse met riet gedekte luifel. Op de verdieping aan de achterkant zit een decoratieve houten loggia, eveneens voorzien van rieten kap. Bij de Van Merlenlaan staan nog twee gemetselde kolommen met de naam van het landhuis: De Horst .

Gemeentelijk monument

De Horst heeft cultuurhistorische waarde omdat het een gaaf bewaard gebleven landhuis is. Het is een van de landhuizen in Het Grotstuk en is architectuurhistorisch van belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en de bijzondere details. Het is ook waardevol als vertegenwoordiger van het landhuistype dat na 1918 in de mode kwam. Tot slot is het ook belangrijk in het oeuvre van architect Klaas Jonkheid.

Naar boven