Heemstede, Raadhuisstraat 27

Oorspronkelijke functie Post- en telegraafkantoor met directeurswoning, later politiebureau/kantoor
Huidige functie Afslankinstituut, woning
Bouwjaar 1889
Architect J. Wolbers (1858-1932)
Status Gemeentelijk monument

Het voormalige post- en telegraafkantoor staat aan de westkant van de Raadhuisstraat, ter hoogte van de Postlaan. Het staat tegenover zijn opvolger, het postkantoor uit 1922, dat ook een gemeentelijk monument is.

Het gebouw werd ontworpen door Johannes Wolbers, zoon van gemeentesecretaris Dirk Wolbers. Op 1 november 1889 werd het geopend. Het gebouw werd aanvankelijk door de gemeente aan het rijk verhuurd. Meteen in hetzelfde jaar werd er een telefoonlijn aangelegd van het Rijks-telegraafkantoor in Haarlem naar het postkantoor in Heemstede.

Na de verhuizing in 1923 naar het nieuwe gebouw aan de overkant werd het pand in gebruik genomen als politiebureau. Het heeft tot 1966 als politiebureau gediend. Daarna was het in gebruik als kantoorruimte en tegenwoordig is er een afslankinstituut in gevestigd.

Bouwkundige beschrijving

Het gebouw heeft twee bouwlagen en een pannendak. Links en rechts staan op de nok twee gemetselde schoorstenen. Rechts in het dak zit een decoratieve dakkapel met houten kolommen, links heeft het pand een topgevel met daarop het jaartal 1889. Deze topgevel is versierd met ornamenten als pinakels en sierblokken. De voorgevel is asymmetrisch, met in de rechterhelft een erker op de eerste verdieping. Het pand is ontworpen in de rijk versierde neorenaissancestijl die toen in de mode was. In de gevel is rode en gele baksteen, hardsteen en wit geschilderd pleisterwerk verwerkt. Wijzingen zijn vooral te vinden aan de achter- en zijgevel. De voorgevel verloor op de benedenverdieping zijn karakteristieke entree door het plaatsen van een geheel nieuwe moderne pui van glas en staal.

Gemeentelijk monument

Raadhuisstraat 27 heeft cultuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijke functie als postkantoor en als politiebureau. Het pand is beeldbepalend gelegen is in de zichtlijn van de Postlaan. Het voormalige postkantoor ertegenover versterkt de waarde van deze locatie. Het pand is ook architectuurhistorisch van belang door de kwaliteit van het ontwerp in neorenaissancestijl.

Naar boven