Heemstede, Herfstlaan 3, Algemene Begraafplaats: Grafmonument Muller

Bouwjaar 1881
Architect Onbekend
Status Provinciaal monument

Het grafmonument staat op de Algemene Begraafplaats, waarvan het oudste gedeelte in 1828 is aangelegd naar ontwerp van J.D. Zocher.

Beschrijving

Het grafmonument bestaat uit een liggende, marmeren zerk met daarop in hoofdletters de volgende inscriptie:

M = BERNHARD JAN MÜLLER

OVERLEDEN DEN 1DEN AUGUSTUS 1883

JAN DANIEL ONDERWATER

OVERLEDEN DEN 2DEN JULI 1904

VROUWE ELISBAETH ONDEWATER

GEB. DUBBELDEMUTS VAN DER SLUYS

OVERLEDEN DEN 26STEN JUNI 1921

Midden achter deze zerk bevindt zich een met een doodskleed gesluierde obelisk op piëdestal (sokkel, voetstuk) en basement als symbool van het plotseling afgebroken leven. Het geheel is uitgevoerd in wit marmer. Op de piëdestal staat aan de voorzijde in hoofdletters de volgende inscriptie:

S.A. MÜLLER

_RIVET

19 NOVEMBER 1881

Obelisk en zerk worden omgeven door een hardstenen rand ter markering van het familiegraf.

Provinciaal monument

Het grafmonument, in het bijzonder de gesluierde obelisk, is van cultuur- en kunsthistorische betekenis als gaaf en zeldzaam geworden voorbeeld van een 19de-eeuws marmeren grafteken.