Heemstede, Herenweg bij 6.: Dennenheuvel, delen van 18de-eeuws park

Oorspronkelijke functie Park
Huidige functie Park
Bouwjaar 18de eeuw, 1925
Architect Onbekend, L.A. Springer (tuinaanleg 1925)
Status Rijksmonument 21129

Aanleg

Het terrein van Dennenheuvel en het aangrenzende Bloemenoord vormden oorspronkelijk het overbos van Huis te Manpad. De bebossing dateert van het einde van de 18de eeuw. De romantisch aangelegde Cornelis van Lennep, eigenaar van Huis te Manpad, plaatste omstreeks 1894 een вАШlijkbusвАЩ, een gedenkteken dat een herinnering moest oproepen aan het graf van Rousseau, dat zich in het park van Ermenonville in Frankrijk bevindt. Vóór de stichting van Dennenheuvel stond hier het huis Soeka Brenti (Rust na Arbeid), dat in 1840 werd gebouwd voor koopman Paul van Vlissingen uit Amsterdam. Het werd in 1888 gesloopt ten behoeve van de bouw van het landhuis Dennenheuvel. In 1925 kocht F.R.U. Rhodius-Bunge zowel Dennenheuvel als Bloemenoord en liet hij tuinarchitect Springer de tuin in een geometrische stijl aanleggen, op basis van een ontwerp van tuinarchitect J.D. Zocher sr.

Omdat de kosten voor het onderhoud te hoog werden, heeft de familie Rhodius het huis Dennenheuvel met drie hectare grond in 1977 verkocht. Het kasteelachtige huis is in 1987 afgebroken en vervangen door een appartementengebouw. Het voormalige koetshuis op de hoek van de Herenweg en de Prinsenlaan is een gemeentelijk monument.

Beschrijving

In 1925 ontworpen tuinaanleg van L.A. Springer, ontworpen op basis van een ontwerp van tuinarchitect J.D. Zocher sr. Delen van de oudere, 18de-eeuwse parkaanleg zijn nog aanwezig.

Rijksmonument

Het park is van belang vanwege de aanwezigheid van delen van de 18de-eeuwse aanleg.

Naar boven