Heemstede, Achterweg 5: landhuis Meer en Bosch

Oorspronkelijke functie Woonhuis
Huidige functie Zorginstelling
Bouwjaar 18de eeuw
Architect Onbekend
Status Rijksmonument 21083

Het 18de-eeuwse landhuis is gelegen op de buitenplaats Meer en Bosch aan de Achterweg, ten zuidoosten van de oude kern van het dorp. In 1885 kocht de Christelijke Vereniging voor de Verpleging van Lijders aan Epilepsie de van oorsprong 17de-eeuwse buitenplaats. In eerste instantie werden er mannen behandeld die aan de ‘vallende ziekte’ leden. De Vereniging breidde hiervoor de buitenplaats uit met een kliniek, dienst- en bedrijfsgebouwen, een kapel, een stookgebouw met een hoge schoorsteen en diverse verpleegpaviljoens waar de patiënten konden verblijven. Het ‘Herenhuis’ is het enige bewaard gebleven pand van de oorspronkelijke gebouwen op de buitenplaats. Tegenwoordig is het Instituut Meer en Bosch in handen van de Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN).

Bouwkundige beschrijving

Meer en Bosch is een klein landhuis. Het pand telt twee bouwlagen en een zolder onder een afgeplat schilddak met schoorstenen op de hoeken. De middenpartijen zijn aan voor- en achterzijde geaccentueerd. De hoofdingang, met beglaasde vleugeldeuren is in een omlijsting gevat en heeft een halfrond bovenlicht. Boven de entree is een balkon met houten balustrade aangebracht. Ter weerszijden van de ingang bevinden zich telkens twee schuiframen met een vijftienruits roedenverdeling en op de verdieping kleinere negenruits schuiframen met persiennes. Voor het dak is een houten attiek geplaatst. Deze heeft een centraal driehoekig fronton en is op regelmatige afstanden met palmetten bekroond. Ter linkerzijde is een kamer met afgeplat schilddak uitgebouwd.

Rijksmonument

Het landhuis Meer en Bosch is van belang als goed bewaard voorbeeld van een klein 18de-eeuws landhuis en is tevens van historisch belang in samenhang met de buitenplaats en het hier vanaf 1885 ontwikkelde Instituut Meer en Bosch. De combinatie van herenhuis, Salem (gemeentelijk monument), Lorentz de Haas Laboratorium (idem) en het Engelse landschapspark uit de 19de eeuw versterken de totale waarde van het complex Meer en Bosch,

Naar boven