Binnenweg 10

Binnenweg 10

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
17de eeuw; voorgevel 1945
Architect
W.J. Pieterse (voorgevel)
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Het neorenaissance woonhuis Binnenweg 10 is gebouwd in de rooilijn van de Binnenweg. Het pand is vrijstaand gelegen. Het gebouw dateert in de kern mogelijk uit 1663. Dit jaartal heeft in het recente verleden de voorgevel gesierd. In ieder geval was de voorgevel in het midden van de 18de eeuw uitgevoerd als tuitgevel. De huidige trapgevel dateert uit 1945. Het ontwerp van deze nieuwe voorgevel is van de architect W.J. Pieterse uit Aerdenhout. De gevel is vóór de oude tuitgevel geplaatst. Daartoe werd de bestaande bepleistering afgehakt, waarna een nieuwe trapgevel werd opgetrokken. Omdat de opdrachtgever ook enige ‘veranderingen ter verfraaiing der gevel’ wilde, werden de gevelopeningen ook gewijzigd. De neorenaissancegevel is het resultaat.

In de 19de en 20ste eeuw woonden op dit adres diverse generaties van de familie Van der Elst, die het beroep van huis- en rijtuigschilder uitoefenden. Vóór de werkplaats was een klein pleintje dat afgesloten kon worden met een hek. Het pleintje en hek zijn nog aanwezig (links op de foto).

Bouwkundige beschrijving

Het woonhuis heeft een rechthoekig grondplan en bestaat uit één bouwlaag met kapverdieping onder twee haaks op elkaar staande zadeldaken. Het dak is gedekt met rode Hollandse pannen. Het zadeldak boven de trapgevel heeft de nok haaks op de straat.

De voorgevel is gemetseld in helderrode baksteen. Boven de gevelopeningen zitten rond- en segmentbogen die gevuld zijn met siermetselwerk. Boven de rondboog van de entree zit een ovaalvormige ‘oeil de boeuf’, dat bezet is met glas-in-lood.

Het linkerdeel van de voorgevel is een trapgevel, het rechterdeel een langsgevel die wordt afgesloten door een bakgoot met gootklossen. Ongeveer in het midden van de voorgevel bevindt zich de entree in de vorm van een houten, dubbele rondboogdeur.

Aan de noordzijde bevindt zich een binnenplaats die door een decoratief, dubbel openslaand ijzeren hekwerk gescheiden is van het buurpand. Het hekwerk bezit gietijzeren kolommen die bekroond worden door een ijzeren pijnappelmotief.

Aan de achterzijde staat een eenlaags bijgebouw onder een dubbel zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat.

Gemeentelijk monument

Binnenweg 10 heeft cultuurhistorische waarde als een in oorsprong waarschijnlijk 17de-eeuws woonhuis. Het pand behoort tot de oude bebouwing van de dorpskern van Bennebroek, die vanaf het midden van de 17de eeuw tot ontwikkeling kwam.

Het pand is zeer beeldbepalend gelegen langs de Binnenweg en bij de Reek en versterkt daardoor de ensemblewaarde van de dorpskern van Bennebroek. De onmiddellijke nabijheid van de Hervormde Kerk (rijksmonument), het voormalige koetshuis (Binnenweg 2, gemeentelijk monument) en tuinmanswoning (Binnenweg 8, provinciaal monument) van het Huis te Bennebroek, de voormalige herberg (Binnenweg 14, provinciaal monument) en de voormalige blekers- en bollenvelden versterkt de ensemblewaarde.

Het pand heeft architectuurhistorische waarde als opmerkelijke restauratieopvatting uit de jaren veertig van de 20ste eeuw, waarbij een 18de-eeuwse tuitgevel werd ‘teruggerestaureerd’ naar een bedachte 16de-eeuwse trapgevel met kruiskozijnen

Locatie

Binnenweg 10
Bennebroek

kaart

Monumenten in de buurt

Binnenweg 10

Binnenweg 10

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Binnenweg 8

Binnenweg 8

Bennebroek, Provinciaal monument
Meer informatie
Binnenweg 14

De Graeve Tromp

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Reek 3

Reek 3 en 3A

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie