Heemstede, Voorweg 24: Voorwegschool

Oorspronkelijke functie Openbare lagere school
Huidige functie Openbare basisschool
Bouwjaar 1882 (kern uit 1630)
Architect A. van der Steur (1836-1899)
Status Gemeentelijk monument

De Voorwegschool staat aan de Voorweg vlak achter de Nederlands Hervormde Kerk aan het Wilhelminaplein. De Hervormde Kerk is een rijksmonument. De Voorwegschool is de oudste basisschool in Nederland die nog op dezelfde plaats staat. De kern dateert uit 1630. Rond 1818 was de school zo vervallen, dat de kinderen les kregen op een locatie aan de Achterweg, maar omstreeks 1842 werd het gebouw op de huidige locatie vernieuwd. De dorpsschool werd in 1882 verbouwd naar een ontwerp van A. van der Steur. Een deel van de school werd daarbij verhoogd. In 1924 werd er een gymnastiekzaal bijgebouwd, naar een ontwerp van J. Schelling.

Bouwkundige beschrijving

De Voorwegschool heeft een carrévormige plattegrond, dat wil zeggen dat het een U-vormig gebouw is. Het heeft één bouwlaag onder een pannendak. Het metselwerk wordt doorsneden door sierlijsten, hardsteen en pleisterwerk. Aan de voorkant zijn de linker- en rechtergevel met elkaar verbonden door een terugspringend deel. De voorgevels van het linker- en rechterdeel zijn tuitgevels met een hoog opgemetselde tuit. De linkergevel is niet goed zichtbaar, omdat hier, onder andere, het vroegere schoolmeestershuis voor staat. De gevels zijn gemetseld van baksteen en de school heeft een pannendak. De entree bevindt zich in het terugspringende tussenstuk. Op dit deel staat een klein driehoekig fronton. De rechterzijgevel heeft aan de achterkant één- en tweelaags aanbouwen met pannendaken. Aan de voorzijde en rechts van het gebouw bevindt zich het schoolplein met daarop twee forse bomen. Het schoolplein wordt aan de voorkant afgesloten door een laag gemetseld muurtje.

Gemeentelijk monument

De Voorwegschool is cultuurhistorisch van belang vanwege zijn plaats in de geschiedenis van het onderwijs in het algemeen en van Heemstede in het bijzonder. De school heeft ensemblewaarde door de ligging in de oude dorpskern, vlak bij het Wilhelminaplein en de Hervormde Kerk. Daarbij ligt de school ook beeldbepalend aan de Voorweg. Het ontwerp van de school is van belang binnen het oeuvre van de in Haarlem en omstreken bekende architect A. van der Steur.

Naar boven