Heemstede, Herenweg 87: Onder het Oude Dak

Oorspronkelijke functie Woonhuis
Huidige functie Woonhuis
Bouwjaar Tweede helft 19de eeuw
Architect onbekend
Status Gemeentelijk monument

Het huis Onder het Oude Dak ligt verscholen in het groen op de hoek van de Herenweg en de Hugo de Grootlaan. Boven de entree staat het opschrift ‘Onder het Oude Dak’, maar het huis is ook bekend als ‘Het Huis met de Bel’. De woning is gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw en maakt deel uit van de individueel vormgegeven bebouwing langs de Herenweg.

Bouwkundige beschrijving

Het vrijstaande woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond met een bouwlaag en een pannendak. Links en rechts staan op het dak twee hoge schoorstenen. De gevels zijn witgepleisterd in een natuursteenmotief en hebben een zwart geschilderde plint. De voorgevel is symmetrisch en heeft boven de entree een balkon dat de daklijst onderbreekt. Het balkon heeft een ijzeren hek en wordt ondersteund door decoratieve consoles. De vensters op de begane grond hebben blinden. De linkerzijgevel heeft keldervensters. Aan de achtergevel is een garage aangebouwd.

In 1922 werden vijf dakkappelen geplaatst, in 1956 gevolgd door forse dakkapellen aan de achterkant. Deze dakkapellen veranderden het aanzien van het huis behoorlijk. In 1963 kregen de ramen een roedeverdeling. Sommige houten kozijnen zijn vervangen door kunststof. In 1924, werd bij de aanleg van de Hugo de Grootlaan, een muurtje om het perceel gemetseld.

Gemeentelijk monument

Het pand heeft stedenbouwkundige en situationele waarde vanwege de ligging op de hoek van de Herenweg en de Hugo de Grootlaan. De villa-achtige woning maakt deel uit van de individuele historische bebouwing langs de Herenweg. Het huis heeft ook architectuurhistorische waarde door de kwaliteit van het ontwerp, wat zich vooral laat zien in de karakteristieke symmetrisch opgebouwde voorgevel.

Naar boven