Heemstede, Groenendaal: molen (Molenlaan/Burgemeester Van Rappardlaan)

Oorspronkelijke functie Pompmolen voor wateraanvoer
Huidige functie Pompmolen voor wateraanvoer
Bouwjaar Kort na 1776
Architect Onbekend
Status Rijksmonument 522918

De molen maakt onderdeel uit van het voormalig landgoed Groenendaal. Voor de algemene inleiding op Groenendaal, zie Groenendaal (complex).

Bouwkundige beschrijving

De kleine, kort na 1776 gebouwde houten stellingmolen is geplaatst op een vierkante stenen onderbouw en voorzien van een dubbele stelling. De molen had een vijzel om de hogergelegen vijvers, waterlopen en fonteinen op het landgoed Groenendaal in de zomer van voldoende water te voorzien. In 1781 liet landgoedeigenaar John Hope naast de molen een stoommachine bouwen. Het was de tweede stoommachine in Nederland en de eerste die in Nederland was gebouwd, door de in Amsterdam woonachtige Fries R.L. Brouwer. De machine was bedoeld om de watertoevoer te verbeteren, aangezien het molentje bij windstilte niet kon malen. Rond 1842 is de stoommachine verwijderd en als schroot aan een Haarlemse sloper verkocht, maar de molen bleef bestaan. In 1989 is hij ingrijpend gerenoveerd en sinds 1993 weer maalvaardig.

Rijksmonument

De molen is van belang als functioneel, maar relatief minder vaak voorkomend onderdeel van de buitenplaats, vanwege de ermee verbonden geschiedenis van monumenten van bedrijf en techniek (stoommachine) en vanwege zijn beeldbepalende en schilderachtige ligging.

Naar boven