Heemstede, Blekersvaartweg 23

Oorspronkelijke functie Bakkershuisje en spekhok
Huidige functie (Privé) museum en opslag
Bouwjaar 17de en 19de eeuw
Architect Onbekend
Status Gemeentelijk monument

Achter nr. 23 aan de Blekersvaartweg staan twee in elkaars verlengde liggende gebouwtjes, die vanaf de straat nauwelijks zichtbaar zijn. Het voorste deel dateert waarschijnlijk uit de 17de eeuw, het achterste deel is jonger, waarschijnlijk uit de 19de eeuw. Het voorste gebouwtje werd gebruikt als spekhok, in het achterste deel werd brood gebakken voor de blekers en hun personeel. Aan de noordzijde grenzen de gebouwtjes aan de tuin van nr. 23, aan de zuidzijde aan een erf dat gebruikt wordt als privéparkeerterrein.

Bouwkundige beschrijving

De gebouwtjes vormen de achteraanbouw van nr. 23. Ze bestaan uit een bouwlaag van rode baksteen met twee verspringende daken met rode pannen. De voorste en oudste gevel is een tuitgevel met 17de-eeuwse vlechtingen in het metselwerk. De gevels zijn aan de zuidzijde deels gepleisterd. In de zijgevel bevinden zich nog twee вАШpleetjesвАЩ met uitgesneden hartjes in de houten deuren. Thans worden ze gebruikt als opslagruimte. Het voormalige spekhok heeft een klinkervloer en een houten deur met een tralievenster. In de vroegere bakkerij zijn nog een stenen vloer van IJsselklinkers en de balken van de zoldering aanwezig. Ook de bakkersoven, de rijskast en de broodrekken zijn grotendeels intact.

In de tuin van nr. 23 staan enkele eeuwenoude leilindes.

Gemeentelijk monument

De panden hebben cultuurhistorische waarde door hun oorspronkelijke functie als spekhok en bakkershuisje. Ook het authentieke interieur is waardevol. De gebouwtjes verwijzen naar het Heemsteedse blekerij- en wasserijverleden omdat hier het brood voor het personeel van die bedrijven gebakken werd. Behalve de gebouwtjes zijn ook de indrukwekkende leilinden het beschermen waard.

Naar boven