Heemstede, Blekersvaartweg 19, 19a

Oorspronkelijke functie Onderdeel van wasserij Van der Horst
Huidige functie Kantoor en woonhuis
Bouwjaar Rechterdeel 18de eeuw, linkerdeel 1831
Architect Onbekend
Status Gemeentelijk monument

Het halfvrijstaande pand staat halverwege aan de Blekersvaart, ten noorden van de Bleeker Galerie. Het pand maakte deel uit van Wasserij van der Horst, een van de vele voormalige wasserijen langs de Blekersvaart. Andere bekende wasserijen waren Van der Weiden, Visser, Breed, Beelen, Rhee, Peeperkorn en Van Houten. Nu zijn deze firma’s verdwenen en herinneren de straatnamen van de woonwijk die op de voormalige bleekvelden is gebouwd nog aan deze bedrijvigheid.

Bouwkundige beschrijving

Het gebouw heeft een rechthoekige plattegrond met twee woonlagen en een dak met rode pannen. De gevels zijn gemetseld. In het linkerdeel is in 1831 een eerste steen gelegd door J.G. van der Horst.

Het rechterdeel dateert uit de late 18de eeuw. Het pand is in 1919 verbouwd. Latere wijzigingen zijn de bouw van een dakkapel boven de garagedeuren en het aanbrengen van nieuwe ramen zonder roedeverdeling. De houten luiken voor de benedenvensters waren ook verdwenen, maar zijn in het rechterdeel weer teruggeplaatst. Het rechterdeel heeft vijf schuiframen met bovenlichten. De entree heeft een voordeur met bovenlicht en een houten omlijsting. Op de eerste verdieping zitten vijf kleine ramen. Het linkerdeel van het pand heeft een schuifraam, een eenvoudige entree en een garagedeur. Aan de achterkant zijn verschillende aanbouwen te vinden.

Gemeentelijk monument

De panden hebben cultuurhistorische waarde omdat hier een van de voormalige wasserijen aan de Blekersvaart gevestigd was. De opvallende, lange daken met de gesloten dakvlakken nemen een markante plaats in langs dit water. Door de beeldbepalende ligging langs de vaart hebben deze panden ook stedenbouwkundige waarde.

Naar boven