Heemstede, Achterweg 13, 15, 17

Oorspronkelijke functie Woonhuizen, atelier
Huidige functie Woonhuizen
Bouwjaar Circa 1850
Architect Onbekend
Status Gemeentelijk monument

Deze drie panden staan aan het begin van de Achterweg naast de Nederlands Hervormde Kerk (de вАШOude KerkвАЩ) aan het Wilhelminaplein. Tegenover deze woningen ligt Het wapen van Heemstede, dat evenals de kerk een rijksmonument is. De 19de-eeuwse woningen hebben waarschijnlijk een oudere kern en behoren tot de oude dorpskern van Heemstede.

Nr. 13 en 15 vormen een vrijstaand dubbel woonhuis. De 19de-eeuwse romantische landschapsschilder Willem Vester liet dit pand bouwen. Een deel diende als woonhuis, het andere deel gebruikte Vester als atelier.

Nr. 17 is een vrijstaand woonhuis dat grenst aan het terrein van de Hervormde Kerk. Decennia lang was in dit pand het Kerkelijk Bureau gevestigd van de Hervormde Kerk. In 1991 besloot de Kerkvoogdij van de Hervormde Gemeente deze drie panden te verkopen om geld voor de restauratie van de kerk te verkrijgen. Gelukkig zijn de panden hierna niet gesloopt. Aan de restauratie van de panden is indertijd door de HVHB financieel bijgedragen. Nr. 17 is in 1994 weer verbouwd tot woonhuis.

Bouwkundige beschrijving

De bouwstijl van de panden is ambachtelijk en traditioneel. Nr. 13 en 15 hebben een rechthoekige plattegrond. Het pand bestaat uit een woonlaag en een kap met twee dakkapellen en twee gemetselde schoorstenen. De gevels zijn gepleisterd, voor een deel voorzien van een natuursteenpatroon met witte bepleistering. De plint is zwart geschilderd. De vensters zijn voorzien van houten blinden en de deuren hebben decoratieve ijzeren deurroosters.

Nr. 17 is vrijstaand en heeft ook een rechthoekige plattegrond. Net als de buurhuizen is nr. 17 wit gepleisterd met een natuursteenmotief en heeft het een zwarte plint. De linker- en rechterzijgevel zijn tuitgevels.

De achtergevels van alle drie de panden zijn in de loop der jaren verbouwd. Er is een aanbouw gerealiseerd en in de gevels en daken zijn ramen aangebracht.

Gemeentelijk monument

Deze drie panden bepalen mede het karakter van dit oudste deel van Heemstede. Samen met de 17de-eeuwse kerk en het 18de-eeuwse Het Wapen van Heemstede vormen ze een zeer beeldbepalend ensemble. De panden zijn gaaf bewaard en ook de details zijn vrijwel gaaf. Het woonhuis en atelier van Willem Vester heeft ook historische waarde.

Naar boven