Van Verschuer Brantslaan 1

Hofje Van Verschuer Brants

Oorspronkelijke functie
Hofje
Huidige functie
Woningen
Bouwjaar
1900
Architect
Johannes Wolbers (1858-1932)
Status
Rijksmonument 495595

Introductie

Het Hofje van Van Verschuer-Brants is in 1900 gebouwd door Johannes Wolbers, in opdracht van de toenmalige eigenaren van landgoed De Hartekamp, Barthold Arnold baron Van Verschuer en zijn vrouw Anna Maria Brants. Het hofje werd gebouwd op een deel van de Overplaats van De Hartekamp. De woningen in het hofje waren bestemd voor hulpbehoevende bejaarden. Voorrang kregen degenen die lange tijd bij het echtpaar in dienst waren geweest. Oorspronkelijk waren er tien woningen, maar omdat in de vroegere verpleegsterswoning ook een woning is gemaakt, zijn er tegenwoordig elf. In 1995 nam Woningbouwvereniging Randstad het hofje over van de Diaconie van de Hervormde Gemeente en vanaf 2002 is Pré Wonen eigenaar.

Bouwkundige beschrijving

Het langwerpige complex bevat elf bejaardenwoningen. Er zijn tweemaal vijf woningen, aan weerszijden van een gang die dwars door het gebouw loopt en waar in het midden twee pompen staan. Alle woningen hebben een deur die uitkomt op deze gang en in tegenstelling tot andere hofjes liggen de tuinen hier aan de buitenkant van het gebouw. Rechts van de toegangsportiek aan de zuidzijde bevindt zich de regentenkamer. Aan de linkerkant bevindt zich de voormalige verpleegsterswoning, die tegenwoordig ook als woning in gebruik is. Bij deze woning behoort een ruimte op de verdieping, boven de regentenkamer, die vroeger als ziekenzaal dienstdeed. Boven het toegangsportaal zit een balkon met een bakstenen borstwering, waarop de openslaande deuren van de voormalige ziekenzaal uitkomen.

Het gebouw is in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd, in paars-rode baksteen. Het hofje heeft één bouwlaag en een schuin dak, dat is gedekt met zwart geglazuurde pannen. In de nok staan drie schoorstenen en zitten twee daklichten die de middengang verlichten. Aan de zuidzijde bevindt zich een klokkentoren met daarop een windvaan in de vorm van een hert, het symbool van De Hartekamp. De daken zijn voorzien van dakkapellen met diverse dakvormen. Een gedenksteen herinnert aan de eerstesteenlegging: De steen is gelegd namens Vrouwe A.M. BARsse Van Verschuer geb. Brants door Jeanette M. Gerth van Wijk 8 oktober 1900.

In het interieur van de woningen zijn wandbetimmeringen aanwezig, evenals in de regentenkamer, waar zich ook een houten schouw bevindt, die voorzien is van een marmeren gedenkplaat met de volgende inscriptie: 12 juni 1900 In dankbare herinnering aan de stichters B.A. Baron van Verschuer en M.A. Barsse van Verschuer-Brants 23 juli 1901. Boven deze inscriptie zit een plaat van keramiek met daarop in glazuur de wapens van de familie Van Verschuer en de familie Brants. Aan weerszijden van de schouw hangen de portretten van het echtpaar en van dominee J.A. Gerth van Wijk. Ook zijn er in de kamer foto’s te zien van verschillende bouwfasen en twee gietijzeren consoles, elk in een hoek van de kamer, die oorspronkelijk bestemd waren voor gasverlichting.

Rijksmonument

Het blok woningen is van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een begin 20ste-eeuws hofje en als onderdeel van het landgoed De Hartekamp.

Locatie

Van Verschuer Brantslaan 1
Bennebroek

kaart

Monumenten in de buurt

Van Verschuer Brantslaan 1

Hofje Van Verschuer Brants

Bennebroek, Rijksmonument
Meer informatie
Van Verschuer Brantslaan 1

Schuur bij Hofje Van Verschuer-Brants

Bennebroek, Rijksmonument
Meer informatie
Van Verschuer Brantslaan 1

Gedenkteken Van Verschuer-Brants

Bennebroek, Rijksmonument
Meer informatie
Binnenweg 2

Koetshuis Huis te Bennebroek

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie