Bennebroek, Rijksstraatweg 93-95

Oorspronkelijke functie Woonhuis
Huidige functie Woonhuis
Bouwjaar ca. 1890
Architect onbekend
Status Gemeentelijk monument

Het dubbele woonhuis Rijksstraatweg 93-95 is vrijstaand gelegen aan de westzijde van de Rijksstraatweg, niet ver van de grens met Hillegom. Het pand behoort tot de oudere bebouwing langs de Rijksstraatweg en dateert in zijn verschijningsvorm uit circa 1890, maar bezit mogelijk een oudere kern. Het rechter bouwdeel (noord) is, gezien het toegepaste metselwerk, mogelijk van oudere datum dan de linker bouwmassa. De bouwstijl is ambachtelijk en traditioneel. De belangrijkste wijzigingen betreffen gewijzigde raamindelingen en de gepleisterde kopgevel (noord).

Bouwkundige beschrijving

Het pand heeft een, in oorsprong, rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag met zolderverdieping onder een zadeldak. Op de nok staan drie gemetselde schoorstenen.

De gevels zijn gemetseld in grauwe baksteen in kruisverband boven een gepleisterde plint. Het rechter bouwdeel is gemetseld in een oudere, rode handvorm baksteen. Boven de vensters zitten rollagen.

De voorgevel is een langsgevel en wordt afgesloten door een uitkragende bakgoot met gootklossen. De kopgevels zijn puntgevels en worden afgesloten door een dakoverstek dat voorzien is van decoratief gesneden, geschubde windveren met decoratieve makelaar (die aan noordelijke kopgevel is verdwenen). Voor- en zijgevels bezitten muurankers.

Gemeentelijk monument

Het dubbele woonhuis behoort tot de oudere bebouwing langs de Rijksstraatweg en bezit historisch-stedenbouwkundige waarde vanwege de herinnering aan de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied. De stedenbouwkundige waarde wordt eveneens bepaald door de beeldbepalende ligging, waarbij de voorgevel pal in de rooilijn van de weg staat. De voorgevelrooilijn springt sterk naar voren ten opzichte van nabijgelegen panden. Het pand ligt bovendien zeer beeldbepalend in de flauwe bocht van de Rijksstraatweg.

De eenvoud van het ontwerp en de ambachtelijkheid van de materialen zijn kenmerkend voor de architectuurhistorische waarde.

Het pand is gaaf in hoofdvorm, maar op onderdelen en detaillering aangepast.


Naar boven