Rijksstraatweg 87

Willinkschool

Oorspronkelijke functie
Basisschool
Huidige functie
Basisschool
Bouwjaar
1904
Architect
J.A.G. van der Steur (1865-1945)
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

De Willinkschool is vrijstaand gelegen op een glooiend terrein aan de westzijde van de Rijksstraatweg. Aan de zuid- en de westzijde grenst een schoolplein. De school is in 1904 gebouwd, geheel op initiatief en kosten van de ambachtsvrouwe van Bennebroek, J.G.M. Willink, en naar ontwerp van architect J.A.G. van der Steur. Het oorspronkelijke schoolgebouw omvatte een hoofdgebouw met klaslokaal, op de verdieping het woonhuis van de schooldirecteur, alsmede een aanbouw met twee klaslokalen en de schoolentree. Aan de voorzijde is nog altijd het toegangspad zichtbaar dat naar deze voormalige entree leidde. De school heeft neorenaissancekenmerken, vermengd met elementen uit de Engelse Landhuisstijl. Rond 1930 is de school aan de zuidzijde vergroot met vier klaslokalen onder een schilddak.

Bouwkundige beschrijving

Het schoolgebouw heeft in oorsprong een L-vormige plattegrond. Het hoofdvolume is rechthoekig en heeft twee bouwlagen en een kapverdieping onder een schilddak, dat gedekt is met rode Romaanse pannen en voorzien is van een breed overstek. Op het voordakvlak staat, in de vorm van een ‘Vlaamse gevel’, een dakkapel met zadeldak.

Het rechter dakschild (noord) heeft een dakkapel met zadeldak, het linker dakschild (zuid) heeft een (niet-beschermenswaardige) dakkapel.

De gevels zijn gemetseld in rode baksteen. De strekken boven de verdiepingsvensters zijn, evenals de neggen, versierd met gepleisterde sierblokjes. De gevels worden afgesloten door een fors uitkragende bakgoot met geprofileerde gootklossen.

Centraal in de gevel, tussen de begane grond en de verdieping, is een brede hardstenen gevelsteen geplaatst met het opschrift: School met den Bijbel. Links in de voorgevel zit een hardstenen gevelsteen met opschrift: Willinkschool. Gesticht door J.G.M. Willink, geb. Willink. Ambachtsvrouwe van Bennebroek.

In de houten puilijst boven het begane grondvenster zit links en rechts houtsnijwerk met opschrift: Anno Domini en 1904.

Aan de linker zijgevel (zuid) zit, op een terugspringende rooilijn, een éénlaags aanbouw met kapverdieping onder een zadeldak dat net als de hoofdmassa gedekt is met rode Romaanse pannen.

Vanaf 1930 is de school verschillende malen westwaarts uitgebreid met (niet-beschermenswaardige) aan- en bijgebouwen.

Gemeentelijk monument

De Willinkschool heeft cultuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijke functie en betekenis van Lagere School voor Gereformeerd Onderwijs, die op initiatief en kosten van de ambachtsvrouwe van Bennebroek tot stand is gekomen.

Het complex heeft door de beeldbepalende ligging op een glooiend terrein en door de markante, breed opgezette, bouwmassa een belangrijke situationele waarde langs de Rijksstraatweg.

Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde als karakteristiek en goed bewaard voorbeeld van een L-vormig opgezette school. De waarde wordt versterkt vanwege de kwaliteit van het ontwerp van J.A.G. van der Steur met kenmerken van de rond 1904 gangbare overgangsarchitectuur.

Het oorspronkelijke schoolgebouw is vrij gaaf in hoofdvorm en detaillering.

Locatie

Rijksstraatweg 87
Bennebroek

kaart

Monumenten in de buurt

Rijksstraatweg 87

Willinkschool

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Rijksstraatweg 46

Bennett Home

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Rijksstraatweg 79

Bosch en Duinzicht

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Rijksstraatweg 93

Rijksstraatweg 93-95

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie