Bennebroek, Rijksstraatweg 75

Oorspronkelijke functie Woonhuis
Huidige functie Woonhuis
Bouwjaar ca. 1900
Architect onbekend
Status Gemeentelijk monument

Rijksstraatweg 75 is een vrijstaand pand aan de westzijde van de weg en behoort tot de oude bebouwing langs de Rijksstraatweg. Het pand dateert uit circa 1900. De bouwstijl is traditioneel en ambachtelijk.

Belangrijke wijzigingen betreffen uitbreidingen aan en wijzigingen in de achtergevel en interne wijzigingen. In 1979 zijn in de voorgevel luiken aangebracht (gebaseerd op een historische bouwtekening). De luiken in de dakkapel dateren eveneens uit dit jaar. In 1984 is de berging aan de linker zijgevel gebouwd.

Beschrijving

Het pand heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit één bouwlaag met zolderverdieping onder een zadeldak. Centraal in het voordakschild staat een dakkapel met geprofileerde daklijst en frontonachtige beëindiging.

De gevels zijn gemetseld in grauwe baksteen zijn voorzien van sierankers. De voorgevel is een symmetrische lijstgevel en wordt afgesloten door een geprofileerde houten kroonlijst met bakgoot. De plint is gepleisterd.

De kopgevels zijn puntgevels met brede dakoverstekken die versierd zijn met decoratief gesneden, opengewerkte houten windveren en decoratieve makelaars.

Gemeentelijk monument

De woning behoort tot de oudere bebouwing langs de Rijksstraatweg en bezit historisch-stedenbouwkundige waarde vanwege de herinnering aan de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied. De stedenbouwkundige waarde wordt eveneens bepaald door de beeldbepalende ligging, waarbij de voorgevel pal in de rooilijn van de weg staat.

De eenvoud van het ontwerp en de ambachtelijkheid van de materialen zijn kenmerkend voor de architectuurhistorische waarde.

Het gebouw is, op de uitbouw in de achtergevel na, gaaf in hoofdvorm. Op onderdelen en in detaillering is het pand deels gewijzigd.


Naar boven