Bennebroek, Kleine Sparrenlaan 22

Oorspronkelijke functie Woonhuis
Huidige functie Woonhuis
Bouwjaar 1922
Architect J. Wildeboer
Status Gemeentelijk monument

De met riet gedekte vrijstaande villa staat op het geaccidenteerde terrein van Het Duin, het gebied dat vanaf de jaren twintig van de 20ste eeuw werd verkaveld en bebouwd. Het Duin wordt gekenmerkt door een bijzondere, tuinstadachtige stedenbouwkundige aanleg en een ruime verkaveling met karakteristieke villabebouwing.

Het pand is in 1922 gebouwd in opdracht van de in Nederland beroemde kunstschilder Herman Kruyder (1881-1935), die onder meer bekendheid kreeg vanwege zijn in expressionistische stijl geschilderde onderwerpen van het Gooise landelijke leven. Het ontwerp van architect John Wildeboer is geïnspireerd op de agrarische Gooise bouwkunst. Dit in landelijke stijl gebouwde boerderijachtige villatype (landhuistype) kwam na de Eerste Wereldoorlog sterk in de mode. Het type wordt onder meer gekenmerkt door een golvende rieten kap met onregelmatige hoogte van de kapvoet. De villa is gebouwd in de trant van de Gooise landelijke bouwstijl met elementen van de Amsterdamse School.

De belangrijkste wijziging dateert uit 1972, toen de woning aan de achterzijde vergroot werd.

Beschrijving

De villa heeft een onregelmatig grondplan en bestaat uit één bouwlaag met kapverdieping onder een samengestelde rieten kap. Het pand is geheel in houtskeletbouw opgetrokken. De gevels zijn gepotdekseld en voorzien verticaal en horizontaal beschot, geschilderd in een donkere (borstwering), witte (gevels) en donkerrode (topgevel) kleurstelling. De gekoppelde, houten vensterreeksen bezitten houten openslaande zesruitsramen met oorspronkelijke houten roedenverdeling.

Gemeentelijk monument

Kleine Sparrenlaan 22 heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard gebleven villa aan de Kleine Sparrenlaan. Deze laan maakt deel uit van Het Duin: het geaccidenteerde terrein dat vanaf de jaren twintig van de 20ste eeuw werd verkaveld en bebouwd

De cultuurhistorische waarde wordt versterkt vanwege de eerste bewoner en opdrachtgever, de kunstenaar Herman Kruyder.

De villa is architectuurhistorisch van belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en de gave detaillering. Als vertegenwoordiger van het zogenoemde landhuistype dat na 1918 in de mode kwam is het pand eveneens waardevol.

Het pand is gaaf in hoofdvorm en in detaillering.

Naar boven