Bennebroek, Binnenweg 10

Oorspronkelijke functie Woonhuis
Huidige functie Woonhuis
Bouwjaar 1945 (voorgevel), 17de-eeuwse kern
Architect W.J. Pieterse (voorgevel)
Status Gemeentelijk monument

Het neorenaissance woonhuis Binnenweg 10 is gebouwd in de rooilijn van de Binnenweg. Het pand is vrijstaand gelegen. Het gebouw dateert in de kern mogelijk uit 1663. Dit jaartal heeft in het recente verleden de voorgevel gesierd. In ieder geval was de voorgevel in het midden van de 18de eeuw uitgevoerd als tuitgevel. De huidige trapgevel dateert uit 1945. Het ontwerp van deze nieuwe voorgevel is van de architect W.J. Pieterse uit Aerdenhout. De gevel is vóór de oude tuitgevel geplaatst. Daartoe werd de bestaande bepleistering afgehakt, waarna een nieuwe trapgevel werd opgetrokken. Omdat de opdrachtgever ook enige ‘veranderingen ter verfraaiing der gevel’ wilde, werden de gevelopeningen ook gewijzigd. De neorenaissancegevel is het resultaat.

Beschrijving

Het woonhuis heeft een rechthoekig grondplan en bestaat uit één bouwlaag met kapverdieping onder twee haaks op elkaar staande zadeldaken. Het dak is gedekt met rode Hollandse pannen. Het zadeldak boven de trapgevel heeft de nok haaks op de straat.

De voorgevel is gemetseld in helderrode baksteen. Boven de gevelopeningen zitten rond- en segmentbogen die gevuld zijn met siermetselwerk. Boven de rondboog van de entree zit een ovaalvormige ‘oeil de boeuf’, dat bezet is met glas-in-lood.

Het linkerdeel van de voorgevel is een trapgevel, het rechterdeel een langsgevel die wordt afgesloten door een bakgoot met gootklossen. Ongeveer in het midden van de voorgel bevindt zich de entree in de vorm van een houten, dubbele rondboogdeur.

Aan de noordzijde bevindt zich een binnenplaats die door een decoratief, dubbel openslaand ijzeren hekwerk gescheiden is van het buurpand. Het hekwerk bezit gietijzeren kolommen die bekroond worden door een ijzeren pijnappelmotief.

Aan de achterzijde staat een éénlaags bijgebouw onder een dubbel zadeldak met de nok evenwijdig aan de straat.

Gemeentelijk monument

Binnenweg 10 heeft cultuurhistorische waarde als een in oorsprong waarschijnlijk 17de-eeuws woonhuis. Het pand behoort tot de oude bebouwing van de dorpskern van Bennebroek, die vanaf het midden van de 17de eeuw tot ontwikkeling kwam.

Het pand is zeer beeldbepalend gelegen langs de Binnenweg en bij de Reek en versterkt daardoor de ensemblewaarde van de dorpskern van Bennebroek. De onmiddellijke nabijheid van de Hervormde Kerk (rijksmonument), het voormalige koetshuis (Binnenweg 2, gemeentelijk monument) en tuinmanswoning (Binnenweg 8, provinciaal monument) van het Huis te Bennebroek, de voormalige herberg Binnenweg 14 (provinciaal monument) en de voormalige blekers- en bollenvelden versterkt de ensemblewaarde.

Het pand heeft architectuurhistorische waarde als opmerkelijke restauratieopvatting uit jaren veertig van de 20ste eeuw, waarbij een 18de-eeuwse tuitgevel werd ‘teruggerestaureerd’ naar een bedachte 16de-eeuwse trapgevel met kruiskozijnen.

Naar boven