Bennebroek, Bennebroekerlaan t/o 43: Trambrug

Oorspronkelijke functie Trambrug
Huidige functie Voetgangersbrug
Bouwjaar 1932
Architect onbekend
Status Gemeentelijk monument

De voormalige trambrug ligt over de Bennebroekervaart, ten westen van de Roohellerbrug en vrijwel in het verlengde van de Bennebroekerdreef.

De Bennebroekerlaan behoort samen met de Binnenweg en de Reek tot de oudste wegen van Bennebroek. Aan de laan lagen blekerijen, zoals Middendorp, Duinlaan en Hemelrijk. Naast de blekerijen stonden hier en daar wat huisjes en later neringen, met name aan de zuidzijde. Aan de noordzijde lagen lange tijd voornamelijk bollenvelden.

Vanaf het midden van de 19e eeuw trok Bennebroek, als gevolg van de sterke verbetering van de infrastructuur (verharding wegen, spoorlijn Haarlem-Heemstede, stoomtram, dorpsverlichting), veel renteniers en welgestelde forensen. Onder meer langs de Bennebroekerlaan verrees een groot aantal luxueuze villa’s en herenhuizen.

De brug dateert uit 1932. Vanaf dat jaar tot 1948 reed de elektrische tram over de Binnenweg, passeerde de Nederlands Hervormde kerk aan de achterzijde, stak vervolgens de Bennebroekervaart over via de trambrug en reed verder over de Bennebroekerdreef naar de Rijksstraatweg.

De elektrische tram was de opvolger van de stoomtram die van Haarlem naar Leiden reed. Ook de stoomtram had sinds 1881 verschillende haltes in het dorp: op de Binnenweg, de Bennebroekerlaan en de Rijksstraatweg. De brug doet nu dienst als voetgangersbrug. Het houten brugdek en de houten, eenvoudige brugleuningen dateren uit latere tijd.

De twee deels ingegraven kanonslopen aan de zuidzijde, ter weerszijden van het pad naar de brug, zijn pas recent naar deze plek verhuisd.

Gemeentelijk monument

De trambrug heeft cultuurhistorische waarde als tastbare herinnering aan het forensenverkeer dat hier passeerde. Voorts is de brug beeldbepalend gelegen over de vaart en schuin tegenover nummer 43, Huize Flora, een gemeentelijk monument.

Naar boven