Bennebroek, Bennebroekerlaan 31- 33: Huize Vrede-oord

Oorspronkelijke functie Woonhuis
Huidige functie Woonhuis
Bouwjaar omstreeks 1850
Architect onbekend
Status Gemeentelijk monument

Huize Vrede-oord is vrijstaand gelegen, op een sterk terugspringende rooilijn, aan de zuidzijde van de Bennebroekerlaan. De voorgevel is georiënteerd op de

Bennebroekerlaan en de parallel hieraan gelegen Bennebroekervaart.

De Bennebroekerlaan behoort samen met de Binnenweg en de Reek tot de oudste wegen van Bennebroek. Aan de laan lagen blekerijen, zoals Middendorp, Duinlaan en Hemelrijk. Naast de blekerijen stonden hier en daar wat huisjes en later neringen, met name aan de zuidzijde. Aan de noordzijde lagen lange tijd voornamelijk bollenvelden.

Vanaf het midden van de 19e eeuw trok Bennebroek, als gevolg van de sterke verbetering van de infrastructuur (verharding wegen, spoorlijn Haarlem-Heemstede, stoomtram, dorpsverlichting), veel renteniers en welgestelde forensen. Onder meer langs de Bennebroekerlaan verrees een groot aantal luxueuze villa’s en herenhuizen, zoals Vrede-oord.

Het pand is gebouwd in een eclectische, bij benadering neoclassicistische, stijl. Kenmerkend is de strakke, (schijnbaar) symmetrische opzet van de wit geschilderde gepleisterde voorgevel. De belangrijkste wijzigingen betreffen enkele éénlaags aanbouwen aan de achtergevel en zijgevels en enkele wijzigingen in de achter- en zijgevels.

Bouwkundige beschrijving

Huize Vrede-oord heeft een in oorsprong rechthoekige plattegrond en bestaat uit twee bouwlagen en een kapverdieping onder een schilddak, dat gedekt is met gesmoorde Hollandse pannen. De nok ligt parallel aan de straat. Centraal in het voordakvlak zit een dakkapel met openslaande ramen, decoratieve houten vleugelstukken en een geprofileerde gootlijst.

De gevels zijn gepleisterd en wit geschilderd. De plint is gepleisterd en zwart geschilderd. De voorgevel is voorzien van een blokverdeling. Onder de onderdorpels van de verdiepingsvensters van de voorgevel is een gepleisterde decoratie aangebracht in de vorm van (schijn)consoles. De gevel wordt afgesloten door een sterk geprofileerde, wit geschilderde, houten kroonlijst met daarin centraal het opschrift: Huize Vrede-oord.

Gemeentelijk monument

Huize Vrede-oord heeft cultuurhistorische waarde vanwege de herinnering aan de ruimtelijke ontwikkeling langs de Bennebroekerlaan, waar vanaf het midden van de 19de eeuw een aantal luxueuze villa’s en herenhuizen verrees.

Het pand heeft situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging langs de Bennebroekerlaan en Bennebroekervaart.

Het pand heeft architectuurhistorische waarde vanwege een neoclassicistische vormgeving waarbij ook niet-klassieke details zijn toegepast.

Het uiterlijk in grote lijnen goed behouden gebleven. Het pand is vrij gaaf in hoofdvorm en detaillering.

Naar boven