Bennebroek, Bennebroekerlaan 29

Oorspronkelijke functie Woonhuis
Huidige functie Woonhuis
Bouwjaar begin 19de eeuw
Architect onbekend
Status Gemeentelijk monument

Dit woonhuis is vrijstaand gelegen aan de zuidzijde van de Bennebroekerlaan op een, ten opzichte van de buurpanden, sterk naar voren springende rooilijn. De voorgevel staat pal aan de weg en is georiënteerd op de Bennebroekerlaan en de parallel hieraan gelegen Bennebroekervaart.

De Bennebroekerlaan behoort samen met de Binnenweg en de Reek tot de oudste wegen van Bennebroek. Aan de laan lagen blekerijen, zoals Middendorp, Duinlaan en Hemelrijk. Naast de blekerijen stonden hier en daar wat huisjes en later neringen, met name aan de zuidzijde. Aan de noordzijde lagen lange tijd voornamelijk bollenvelden.

Vanaf het midden van de 19de eeuw trok Bennebroek, als gevolg van de sterke verbetering van de infrastructuur (verharding wegen, spoorlijn Haarlem-Heemstede, stoomtram, dorpsverlichting), veel renteniers en welgestelde forensen. Onder meer langs de Bennebroekerlaan verrees een groot aantal luxueuze villa’s en herenhuizen.

Bennebroekerlaan 29 behoort tot de oudste bebouwing langs deze laan. Het dateert uit het begin van de 19de eeuw. De traditionele, ambachtelijke verschijningsvorm en bouwstijl verwijzen daarnaar.

De woning is in 1979 en 1989 intern en aan de achterzijde gewijzigd en vergroot.

Bouwkundige beschrijving

Het pand bestaat uit één bouwlaag met zolderverdieping onder een zadeldak dat gedekt is met rode, Hollandse pannen. De nok ligt parallel aan de Bennebroekerlaan.

De voorgevel is een gepleisterde, wit geschilderde langsgevel. De plint is zwart geschilderd. De gevel wordt afgesloten door een uitkragende, geprofileerde houten gootlijst met bakgoot en gootklossen.

De voorgevel heeft links van het midden een paneeldeur. De vensters bezitten ter weerszijden luiken in rood-wit-groene kleurstelling.

De zijgevels zijn tuitgevels. De linker zijgevel (oost) is met houten delen gepotdekseld.

Gemeentelijk monument

Bennebroekerlaan 29 heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een eenvoudig, traditioneel gebouwd, vroeg-19de-eeuws woonhuis langs de Bennebroekerlaan. Het woonhuis, met het karakteristieke, eenvoudige silhouet, behoort tot de oudste bebouwing langs deze laan.

Het pand heeft stedenbouwkundige en situationele waarde vanwege de opvallende en zeer beeldbepalende ligging in de, ten opzichte van de buurpanden, vooruit springende voorgevelrooilijn.

Het pand is wat betreft voor- en zijgevels en silhouet gaaf en relatief gaaf op onderdelen.

Dhr. Rob Hinse gaf de volgende aanvulling: Zoals alom bekend, was het oorspronkelijk een winkelpand. De dorpsbazar. dat was het tot halverwege de jaren 70 vorige eeuw. Daarna is het pand grondig verbouwd tot woonhuis. De etalage verdween en de voordeur werd verplaatst. 

Naar boven