Bennebroek, Bennebroekerlaan 25-27

Oorspronkelijke functie Woonhuizen
Huidige functie Woonhuizen
Bouwjaar omstreeks 1850
Architect onbekend
Status Gemeentelijk monument

Bennebroekerlaan 25-27 is vrijstaand gelegen op een terugspringende voorgevelrooilijn aan de zuidzijde van de Bennebroekerlaan. De voorgevel is georiënteerd op de Bennebroekerlaan en de parallel hieraan gelegen Bennebroekervaart.

De Bennebroekerlaan behoort samen met de Binnenweg en de Reek tot de oudste wegen van Bennebroek. Aan de laan lagen blekerijen, zoals Middendorp, Duinlaan en Hemelrijk. Naast de blekerijen stonden hier en daar wat huisjes en later neringen, met name aan de zuidzijde. Aan de noordzijde lagen lange tijd voornamelijk bollenvelden.

Vanaf het midden van de 19de eeuw trok Bennebroek, als gevolg van de sterke verbetering van de infrastructuur (verharding wegen, spoorlijn Haarlem-Heemstede, stoomtram, dorpsverlichting), veel renteniers en welgestelde forensen. Onder meer langs de Bennebroekerlaan verrees een groot aantal luxueuze villa’s en herenhuizen.

Bennebroekerlaan 25-27 is omstreeks 1850 gebouwd in een eclectische, neoclassicistische trant met een strakke, symmetrische opzet van de wit geschilderde, gepleisterde voorgevel.

Bouwkundige beschrijving

Het pand heeft een, in hoofdvorm, rechthoekige plattegrond, is deels onderkelderd en bestaat uit twee bouwlagen en kapverdieping onder een schilddak, dat gedekt is met gesmoorde Verbeterde Hollandse pannen. De nok ligt parallel aan de vaart. Het voordakschild heeft twee dakkapellen met zadeldak, driehoekig fronton en geprofileerde windveren.

De gevels zijn gepleisterd en wit geschilderd. De plint is zwart geschilderd. Ter hoogte van de onderdorpels van de begane grond- en verdiepingsvensters zitten waterlijsten. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld en wordt afgesloten door een houten kroonlijst met geprofileerde bakgoot.

De voortuin wordt van de openbare weg gescheiden door een lage, gemetselde erfafscheiding.

Gemeentelijk monument

Bennebroekerlaan 25-27 bezit cultuurhistorische waarde omdat het een karakteristiek voorbeeld is van de historische en ruimtelijk ontwikkeling langs de Bennebroekerlaan, waar vanaf het midden van de 19de eeuw een aantal luxueuze villa’s en herenhuizen verrees.

Het pand heeft situationele waarde vanwege de beeldbepalende ligging langs de Bennebroekerlaan en Bennebroekervaart. Er is sprake van ensemblewerking in combinatie met het in overeenkomstige stijl gebouwde, nabijgelegen Huize Vrede-oord (Bennebroekerlaan 31-33).

Het pand heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een ontwerp in neoclassicistische trant, waarbij ook niet-klassieke details vrij zijn toegepast.

Het gebouw is, op de uitbreiding aan de oostgevel na, gaaf in hoofdvorm en deels gaaf in detaillering.

Naar boven