Bennebroek, Bennebroekerlaan 20: Huisje van Loeff

Oorspronkelijke functie Woonhuis
Huidige functie Woonhuis
Bouwjaar begin 19de eeuw
Architect onbekend
Status Gemeentelijk monument

De Bennebroekerlaan behoort samen met de Binnenweg en de Reek tot de oudste wegen van Bennebroek. Aan de laan lagen blekerijen, zoals Middendorp, Duinlaan en Hemelrijk. Naast de blekerijen stonden hier en daar wat huisjes en later neringen, met name aan de zuidzijde. Aan de noordzijde lagen lange tijd voornamelijk bollenvelden.

Vanaf het midden van de 19de eeuw trok Bennebroek, als gevolg van de sterke verbetering van de infrastructuur (verharding wegen, spoorlijn Haarlem-Heemstede, stoomtram, dorpsverlichting), veel renteniers en welgestelde forensen. Onder meer langs de Bennebroekerlaan verrees een groot aantal luxueuze villa’s en herenhuizen, zoals Vredenoord op nummer 31.

Bouwkundige beschrijving

De woning op nummer 20 is vrijstaand en zeer beeldbepalend gelegen aan de noordzijde van de Bennebroekerlaan en Bennebroekervaart. Een eenvoudig ijzeren bruggetje verbindt het huis met de Bennebroekerlaan.

De kopgevel is georiënteerd op de Bennebroekerlaan, de oostelijke zijgevel op de voormalige blekers- en bollenvelden. Het pand behoort tot de oudste bebouwing langs de Bennebroekerlaan. De traditionele, ambachtelijke verschijningsvorm en bouwstijl dateren uit het begin van de 19de eeuw. Het woonhuis heeft een L-vormig grondplan en bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een zadeldak dat gedekt is met rode Hollandse pannen. Ondanks de forse uitbreiding aan de westzijde is de hoofdvorm van het oorspronkelijke pand intact en goed herkenbaar gebleven. Het huis staat bekend als Huisje van Loeff. De naam herinnert aan een voormalige bewoonster.

Op het terrein staan enkele karakteristieke bomen, waaronder twee (geleide) linden langs de oostelijke zijgevel.

Gemeentelijk monument

Bennebroekerlaan 20 heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een eenvoudig, traditioneel gebouwd, vroeg 19de-eeuws woonhuis. Het is vooral de combinatie met de omringende historische elementen die het Huisje van Loeffbijzondere cultuurhistorische waarden geeft, zoals de Bennebroekervaart, de haaks hier op geprojecteerde smalle zandvaart, en de open, vlakke voormalige blekers- en bollenvelden.

De beeldbepalende situering en de nabije aanwezigheid van de 17de-eeuwse Hervormde Kerk (rijksmonument), de ‘dorpse’ bebouwing van Reek en de overzijde van de Bennebroekerlaan resulteren in een zeer hoge ensemblewaarde.

Naar boven