Bennebroekerlaan 20

Huisje van Loeff

Oorspronkelijke functie
Woonhuis
Huidige functie
Woonhuis
Bouwjaar
Waarschijnlijk vóór 1652
Architect
Onbekend
Status
Gemeentelijk monument

Introductie

Het is onbekend in welk jaar het gemeentelijk monument gebouwd is. Op een historische kaart uit 1652 en de kadasterkaart uit ca. 1825 staat op deze locatie al een huis getekend.

In de negentiende eeuw bestond het pand uit twee woninkjes en werden vermoedelijk bewoond door dagloners. In 1893 werd het huis aan de noordzijde uitgebreid met een werkplaats en een schuurtje.

Het huis staat nu bekend als Huisje van Loeff. De naam herinnert aan een voormalige bewoonster en beeldhouwster Truus Loeff-van Someren Gréve en haar man die het huisje in 1955 kochten.

Bouwkundige beschrijving

De woning op nummer 20 is vrijstaand en zeer beeldbepalend gelegen aan de noordzijde van de Bennebroekerlaan en Bennebroekervaart. Een eenvoudig, ijzeren bruggetje verbindt het huis met de Bennebroekerlaan.

De kopgevel is georiënteerd op de Bennebroekerlaan, de oostelijke zijgevel op de voormalige blekers- en bollenvelden. Het pand behoort tot de oudste bebouwing langs de Bennebroekerlaan. Het woonhuis heeft een L-vormig grondplan en bestaat uit één bouwlaag en een kapverdieping onder een zadeldak dat gedekt is met rode Hollandse pannen. Ondanks de forse uitbreiding aan de westzijde is de hoofdvorm van het oorspronkelijke pand intact en goed herkenbaar gebleven.

Op het terrein staan enkele karakteristieke bomen, waaronder twee (geleide) linden langs de oostelijke zijgevel.

Gemeentelijk monument

Bennebroekerlaan 20 heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een eenvoudig, traditioneel gebouwd, vroeg 19de-eeuws woonhuis. Het is vooral de combinatie met de omringende historische elementen die het Huisje van Loeff bijzondere cultuurhistorische waarden geeft, zoals de Bennebroekervaart, de haaks hier op geprojecteerde smalle zandvaart, en de open, vlakke voormalige blekers- en bollenvelden.

De beeldbepalende situering en de nabije aanwezigheid van de 17de-eeuwse Hervormde Kerk (rijksmonument), de ‘dorpse’ bebouwing van Reek en de overzijde van de Bennebroekerlaan resulteren in een zeer hoge ensemblewaarde.

Locatie

Bennebroekerlaan 20
Bennebroek

kaart

Monumenten in de buurt

Bennebroekerlaan 20

Huisje van Loeff

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bennebroekerlaan 43

Huize Flora

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bennebroekerlaan 12

Eikenhorst

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie
Bennebroekerlaan 31

Huize Vrede-oord

Bennebroek, Gemeentelijk monument
Meer informatie